Vores historie

Niels med resultatet af en god drevjagt. Med sig har han sine faste "jagtkammerater" Charletan's Charlie og Charletan's Bessie. Dette billede er med i det russiske blad

Vores historie, -danske version af artiklen i det russiske gravhundeblad

Sidste efterår blev vi spurgt om vi havde lyst til at fortælle lidt om vores historie med vore gravhunde til det russiske gravhundeblad..

De ville vi naturligvis gerne🙂

Bladet er nu udkommet men da der jo nok er en del andre end os, der ikke kan læse russisk har vi valgt at lægge den danske version af artiklen på denne side.

Linket til bladet er:
http://www.nezhnyjhischnik.ru/dachshund-magazine/I 1979 bestemte vi os for at vi ville have en gravhund. Vi havde på det tidspunkt en stående jagthund og ville gerne have en gravhund også, således at vi også havde en hund til gravjagt.

Det ville give os en god kombination når vi gik på jagt men også samtidig en god familiehund.

 

Vi valgte en gravhund pga. dens karakter, dens alsidige jagtegenskaber men også fordi vi begge er vokset op med gravhunde.

 

Vores første gravhund var Bess.

Bess købte vi hos en lokal skovfoged. Da vi kom hen til ham for at købe hvalpen, var han ved at flå skindet et skudt rådyr. Der var to hvalpe tilbage og de hang begge i skindet som han var ved at tage af dyret. Vi var ikke et sekund i tvivl om at vi var kommet det rette sted.

Skovfogeden havde fået sin gravhundetæve parret med en hanhund, som en anden skovfoged havde, så også derfor var vi ikke i tvivl om at jagtegenskaberne var i orden.

Bess er stammoder til alle vore hunde.

Bess var en utrolig god jagthund. Hun var en rigtig dygtig udsmider og apporterede alt fra vand, begge dele uden hun nogensinde var trænet til det og samtidig var hun en dejlig og omgængelig familiehund. Bess var med os over alt.

 

Bess fik to kuld hvalpe og fra det ene af disse kuld beholdte vi en tæve. Vi besluttede os nemlig, på det tidspunkt for at vi, pga Bess’ gode jagtegenskaber vil fortsætte med hendes linie.

 

Den ideelle gravhund for os er en ruhåret gravhund der er racetypisk, sund, både mentalt og fysisk. De skal ligge på en vægt på ca. 8 kg og anatomien skal være i orden. Derfor bruger vi kun hunde i avlen som klarer sig godt, både på udstillinger og på jagt. For at kunne klare sig en hel dag på jagt er det nødvendigt at anatomien og psyken er i orden.

Vi valgte den ruhårede pga dens vildtskarphed. De ruhårede er hårdføre og har nemmest ved at klare sig i sne og frost.

Som nævnt, så har vi kørt videre med Bess’es linie. Med Bess’ barnebarn Sporp, gravp, drevp DKJCH, DKBCHD Petit fik vi interesse for at deltage i Brugsprøver.

Siden har vi været meget aktive både på udstillinger i ind og udland ligesom vi har deltaget meget på brugsprøver.

 

Når vi siden har valgt hanhunde har vi altid været meget opmærksomme på at tilføre nyt blod til vore tæver. Vi har studeret stamtavler både i ind og udland. Vi har kun været interesseret i hanhunde der var præmieret både på udstillinger og brugsprøver. Vi har kørt mange kilometer for at komme til de gode hanhunde vi har valgt. Vores valg af hanhunde er udelukkende hunde der er bruges på praktisk jagt og som har bestået de tyske brugsprøver, hunde der stammer fra Tyskland og Frankrig. Alle hunde med prima jagtegenskaber. Vi har vurderet at der i Tyskland er større udvælgelse og dermed mange gode muligheder for at finde hanhunde der passer til vore tæver. I Tyskland har det aldrig været svært at finde en hanhund der ikke vejede over 9 kg.

Vi har gennem tiden også købt et par gode hanhunde i Tyskland. Vi har både købt hvalpe på 8 uger som vi har ført frem (Sporp, Gravp, Drevp, DKJCH, DKBCHG Jaguar vom Roggenhof FCI) men vi har også købt en ældre hund som var præmieret på både udstilling og jagt (IACH, HACH GS 2000 Ouragan de la Grande Futaie).

 

Det karakteristiske for vore hunde er, at selv om de har opnået mange championatstitler, bruges de alle på praktisk jagt, De er med på gravjagt, de driver og de bruges til sweiss. Når ikke de er på jagt er de gode familiehunde som kan være med os over alt.

Når vi avler, går vi ikke ind for linieavl, vi tilfører hele tiden nyt blod til vor tæveline

Hundene skal have en god psyke, de skal have livsmod og skal være ivrige.

 

Alle vore hvalpe bliver født inde i huset hos os. De bor inde hos os i hele deres opvækst og vi gør meget ud af at de oplever forskellige ting. Vi sørger for at de lærer at omgås andre hunde og andre mennesker. Vi gør meget ud af de skal lære at være sammen med børn.

 

Når vi vælger de hunde vi vil beholde, så går vi ikke på kompromis. Vi tager de 2, vi mener, er de bedste i kuldet og hvis de ikke udvikler sig som forventet, sælger vi dem til en jæger eller som familiehund. Den skal kunne klare sig godt på både udstilling og jagt. Når vi en enkelt gang går lidt på kompromis, kan det være fordi det er en datter efter en tæve som vi skønner vi vil beholde for at beholde blodlinien.

Når avlshundene bliver for gamle til at få hvalpe så bliver de her og får et godt liv som pensionister. De kommer med på jagt så længe de kan holde til det.

 

Vi havde jo altid sagt at vi vil holde gang I Bess’ linie og det havde vi jo gjort med at vi efter Bess fik Bine.

Da Bess’ barnebarn Sporp, Gravp. Drevp DKBCHD, DKJCH Petit skulle have sine første hvalpe, kørte vi til

GS 1994, LS 1994, BS 1995, DTCh VDH, DtCh  Charles vom Ahlsensee i Tyskland. Det var i 1996 og det var først der, vi fik vor kennelmærke CHARLETAN’s. Siden er det gået slag i slag.. Vor Kennel har lavet mange gode hunde siden da.

Nogle af de hunde vi selv har og har avlet er:

Sporp, Gravp, Drevp DKJCH, DKBCHG Charletan’s Alexa

DKCHG, VDHCH, INTCH, KLBCH, Gravp Charletan’s Bessie

DKCHS, VDH Es 2001, KBHV 99, VDHCH, INTCH, DKBCHG, KLBCH Gravp, sporp Charletan’s Charlie

Gravp DKBCHG, Charletan’s Loch Maree

Gravp, Sporp, Drevp. DKJCH, DKBCHG Charletan’s Douglass (søn af Charletan’s Alexa)

Gravp, DKBCHG Charletan’s Jülich (søn af Charletan’s Loch Maree)

Gravp. DKBCHG Charletan’s Viva-Alexa (datter af Charletan’s Alexa)

Gravp, DKBCHG Charletan’s Opal (søn af Charletan’s Loch Maree)

DKJCH, DTKjCH, LJS 06, BjS 06, DKCHG Gravp Charletan’s Yuppie (datter af Charletan’s Loch Maree)

Gravp, Drevp, Sporp DKJCH, DKBCHG Charletan’s Uri) (søn af Charletan’s Loch Maree)

Gravp DKBCHG Charltetan’s Gisell  datter af Charletan’s Alexa

 

Alt i alt har hunde fra vor kennel siden 1996 opnået 28 championats titler fordelt på 12 hunde. Herudover har rigtig mange andre hunde af vort opdræt eller efter vore hanhunde opnået høje point på diverse prøver, ligesom en stor del af dem har været prøvevindere samt BOB på udstillinger.

 

 

Vi har solgt til flere lande i Europa, bl.a Norge, Tyskland, Holland, Spanien, England, Vestafrika og Færøerne. En meget stor del af disse hunde bliver brugt til praktisk jagt. Også udstillinger deltager de på. F. eks så var bedste tæve på Klubsieger udstillingen 2007 i den spanske gravhundeklub Charletan’s Britney.

 

På Bundesieger udstillingen i Dortmund 2007 fik Sporp Gravp Charletan’s Young Lady V1. VDH cac, DTK Cac res.

 

Vi har stillet flere opdrætsklasser og alle med ærespræmier.

 

Vi har pt en del unge hunde på vej. De har alle potentialet til div. udstillings- og brugschampionater.

De stammer, som alle de andre vi har opdrættet fra Bess’ linie.

Vi vil fortsat deltage aktivt på udstillinger i både ind- og udland og vi vil fortsat kun avle på tophunde, hunde der kan klare sig godt, både på jagt og udstilling. Vægten skal holdes nede på ca 8 kg og anatomien skal være i orden.

 

Vi har købt en lille ny hanhund i Tyskland.  Han er nu 5 måneder og vi vil nu se hvad han udvikler sig til. Han vil blive ført frem til diverse udstillinger og brugsprøver og først, når han viser om han kan opnå gode resultater, bliver han brugt i avlen.